Rafturi suspendate

Nivelul de îndemânare: Intermediar

Rafturile suspendate sunt usor de asamblat si fixat, chiar si de catre un incepator si pot arata precum unele piese de mobilier scump, in urma aplicatiilor de slefuitre si vopsire. 

Rafturile suspendate sunt usor de asamblat si fixat, chiar si de catre un incepator si pot arata precum unele piese de mobilier scump, in urma aplicatiilor de slefuitre si vopsire. Latimea/lungimea rafturilor poate fi usor stabilita si obtinuta, din punctul de vedere al nevoii de depozitare. Montarea raftul include si fixarea acestuia in perete sau rigips, prin insurubare sau ancorare. Rama din jurul rafturilor ofera un plus de valoare proiectului final.

1. Taiati bucatile de lemn de care aveti nevoie

CTaiati urmatoarele piese, de care veti avea nevoie, pentru rafturi si ramele de lemn, folosind ferastraul circular:

  • Pastru bucati lungi de 914mm, 25x254mm pentru partea de sus si jos a rafturilor;
  • Doua bicati lungi de 914mm, 25x76mm pentru partile laterale ale rafturilor;
  • Patru bucati lungi de 216mm, 25x76mm pentru caturl rafturilor;
  • Sase bucati lungi de 178mm, 25x76mm pentru rama;
  • Patru bucati lungi de 864mm, 25x76mm pentru partea din fata si spate a ramei.

Notati: Daca placa este mai ingusta de 19mm, taiati rama, in functie de dimensiunile necesare

 

2. Asamblati partea superioara, partile laterale si capetele raftului

Puneti o bucata lunga de 914mm sub una dintre partile superioare ale raftului de 25x254mm. Partea frontala a piesei laterale trebuie sa fie la acelasi nivel cu muchia din fata a raftul de sus, iar piesele ar trebui sa fie patrate la ambele capete. Cu ajutorul burghiului, faceti gauri de ghidare cu un cap de burghiu de 210mm, pentru a ajuta la prevenirea spargerii lemnului. Fixati partea de sus a piesei laterale cu șuruburi pentru lemn de 38mm, punand cate unul la fiecare capat și unul in mijloc. Puneti o piesa finala de 210mm la fiecare capat, astfel incat toate marginile sa fie la acelasi nivel. Faceti gauri de ghidare si fixati capetele cu șuruburi, prin partea superioara a raftului si in piesele finale. Adaugati înca un surub la fiecare imbinare in coltul de jos. Repetati acelasi procedeu pentru a asambla celalalt raft.

 

3. Atasati piesele de la baza, ale raftului

Intoarceti fiecare raft cu partea deschisa in sus si puneti o bucata de 25x254mm deasupra ansamblului, pentru a crea o cutie. Ajustati pana cand toate marginile sunt la nivel, faceti gauri de ghidare si fixati baza cu cinci suruburi pentru lemn, cate unul in fiecare colt si unul centrat de-a lungul marginii frontale.

4. Neteziti rafturile prin slefuire

Umpleti toate orificiile pentru suruburi cu umplutura din lemn, folosind un cutit si lasati umplutura la uscat conform instructiunilor. Utilizati Mouse® Detail Sander pentru slefuirea neteda a tuturor muchiilor și fetelor de rafturi. Utilizati glaspapirul pentru a slefui marginile neregulate si suprafetele aspre. Indepartati praful de slefuire cu o carpa curata.

5. Finisati rafturile

Aplicati culoare pe fiecare raft cu o pensulă. Stergeti excesul de culoare cu o carpa, in directia fibrelor lemnului. Dupa ce culoarea s-a uscat peste noapte, aplicati cateva straturi de lac pentru a sigila lemnului (urmând instrucțiunile producătorului). Mai multe straturi vor face suprafata mai fina la atingere si mai usor de curatat.

 

6. Creati cadrul de montare

Fiecare cadru este alcatuit din doua bucati de 867mm cu dimensiunea de 25x76mm pentru partea din fata si din spate a cadrului si trei bucati de 178mm pentru barele de sustinere de la fiecare capat si in centru. Plasati barele de sustinere in interior, pentru a forma un dreptunghi cu colturi patrate (90 de grade). Faceti gauri de ghidare si introduceti suruburi de 38mm in partea de sus si de jos a fiecarei imbinari.

7. Instalati cadrul de montare

Dati patru gauri de-a lungul partii din spate a fiecarui cadru de montare si luati pe cineva care sa mentina cadrul pe perete la inaltimea dorita. Utilizati bolobocul pentru a va asigura ca cadrul este la acelasi nivel, iar apoi marcati prin gaurile facute in cadrul de montare, cu un creion sau un surub pentru a indica plasarea pentru ancorele din gips-carton. Instalati patru ancore conform instructiunilor producatorului. Montati cadrul prin introducerea de șuruburi de 51mm prin găurile din cadru și in ancorele din gips-carton. Cadrul nu trebuie sa se miste si ar trebui sa fie la acelasi nivel cu peretele pentru sprijin maxim.

Nota: Ancorele din gips-carton sunt potrivite rafturilor care sustin numai elemente usoare. In cazul in care rafturile dvs. vor sprijini o multime de carti sau alte obiecte grele, montati cadrele cu ajutorul suruburilor de 76mm.

 

8. Adaugati cutiile finisate pentru rafturi

Culisati fiecare raft mobil finisat peste cadrul de montare, pana cand este la acelasi nivel cu peretele. Fixati-l in loc prin introducerea a doua suruburi de 38mm prin partea de jos a raftului si in cadru, in fiecare colt.

9. Adaugati decorul

Stilizati rafturile cu cartile si decorul preferate.